Läckra tulpaner för passionens skull


Har du sett filmen Plesantville? Den handlar om två syskon som hamnar i en såpopera från 1950-talet där allt är svartvitt. Alla är hyfsat lyckliga och allt går sin gilla gång. Tills allt förändras. Människorna upptäcker sina passioner och hittar sanna glädjekällor. 
Plötsligt får blommorna, konsten och människorna färger. 
Lite så kan jag känna en gråmulen kylig vinterdag när jag kommer hem med en bukett tulpaner. 
Plötsligt får huset, trots det vinterkalla ljuset, färg.


Att arrangera tulpaner är inga konstigheter. Min dotter kom hem med några tulpaner som hon hittat på soptippen hos en trädgårdsmästare vi känner. Hon överraskade mig med dem i ett vanligt litet glas bredvid min säng.
Jag tycker att hon var supersmart när hon beskar stjälkarna. För vem har sagt att tulpaner måste ha långa stjälkar? Det här är ett perfekt sätt att arrangera tulpaner som ska stå på middagsbordet så kan man garanterat se varandra ovanför blommorna.


Och vem har sagt att man måste ha ett helt fång med tulpaner? Jag köper ofta en färdigpackad bunt tulpaner och så sprider jag ut dem i huset. Här ovan har jag ställt tre tulpaner på en fakirbed i en skål. Elegantare blir det inte.
En fakirbed är en liten järnplatta med piggar i. Man lägger plattan längst ned i en skål, en vas, en tallrik eller vad man nu vill arrangera i. Sedan sticker man fast stjälkarna. Busenkelt och garanterad effekt.


Med en enkel tulpan...
Så här gillar jag också att göra. En enda tulpan i en flaska. När jag jobbar på det här sättet kan en enda bukett tulpaner från mataffären sprida färgglädje i stora delar av huset.


Jag köper alltid svenska tulpaner. Jag tycker att det är dumt att köpa blommor som transporterats långa sträckor när det finns närodlade. Tulpaner odlas över stora delar av landet så det går att köpa lokalt odlade tulpaner nästan överallt i Sverige.
Nu finns dessutom tulpaner som odlarna har klimatkompenserat för via Vi-skogen - kolla in Alvebäcks tulpaner. 
Jag skulle inte köpa tulpaner när det inte är säsong. Tumregeln är från nyår till påsk - som de traditionellt odlats. Det är helt galet att vi lever i en värld där vi käkar färska blåbär på vintern och vill ha tulpaner på hösten. Det är inte naturligt. Det är dåligt för miljön. Och det är dåligt för tulpanerna.
Jag gillar att längta efter rätt årstid. 
Tulpantid.


Kram!
/Helena

3 kommentarer:

jenny sa...

Tulpaner är min favoritblomma. Det bästa med dom är att dom bara blir läckrare och läckrare ju äldre och mer vissna dom blir/ kram Jenny

Helena E. Källgren sa...

Jag instämmer. Det finns inget vackrare än slokande tulpaner!

Fru Björn sa...

Här hemma börjar vi köpa tulpaner från och med mars. Och i april och maj blommar redan alla rabatter eftersom jag envist köper en massa nya lökar varje höst och stoppar ner de överallt med killarna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...